Witamina D a ryzyko zapadalności na chorobę Alzheimera

starszy mężczyzna na wózku inwalidzkim
0
Udostępnij

Choroba Alzheimera jest niezwykle ciężka zarówno dla osoby chorej, jak i dla jej najbliższych. Niestety, otępienie, demencja i choroby neurodegeneracyjne są coraz częstsze. Nie jest to wyłącznie wina genów, ale także obecnego trybu życia oraz niedoborów witamin. Jak witamina D wpływa na ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera? Zachęcamy do lektury.

Witamina D a choroby neurodegeneracyjne

Do wspomnianych schorzeń zalicza się m.in.: obniżenie funkcji poznawczych, otępienie, demencję, chorobę Alzheimera czy chorobę Parkinsona.

Niskie stężenie witaminy D w surowicy krwi wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, a także zaburza funkcje neuropoznawcze. W badaniach naukowych wykazano, że niedobory kalcytriolu (aktywnej formy witaminy D) ściśle wiążą się ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia otępienia, demencji i choroby Alzheimera. Dodatkowo stwierdzono, że ostre niedobory związane są z podwyższeniem tego ryzyka.

CZYTAJ  Zachowanie funkcji poznawczych w podeszłym wieku

Ryzyko demencji u osób o umiarkowanym niedoborze witaminy D wynosiło 53%. Równocześnie obserwowano jego wzrost aż o 125% w przypadku osób cierpiących na jej ostry niedobór. Podobne wyniki uzyskano w przypadku choroby Alzheimera. Osoby z umiarkowanym niedoborem były o 69% bardziej narażone na zachorowanie, natomiast u osób z ostrym niedoborem ryzyko to wzrastało o 122%. Wyniki otrzymano po przebadaniu 1658 zdrowych osób w wieku powyżej 65 lat. Uczestnicy byli obserwowani przez 6 lat w celu ustalenia, u kogo wystąpią choroba Alzheimera i inne formy demencji. W trakcie i po zakończeniu badania u 171 osób zdiagnozowano demencję, a u 102 chorobę Alzheimera.

Nie jest to jedyne badanie potwierdzające związek między występowaniem choroby Alzheimera a niskim stężeniem witaminy D w surowicy krwi.  W badaniu InCHIANTI wykazano, że wśród starszych osób z głębokim niedoborem witaminy D w ilości [25(OH)D < 10 ng/ml] ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych w ciągu 6 lat było znamiennie wyższe niż u ich rówieśników z prawidłowym zaopatrzeniem w witaminę D [25(OH)D ≥ 30 ng/ml].

W badaniach wykazano również, że prawidłowe stężenia aktywnych metabolitów witaminy D bezpośrednio wpływają na dalsze obniżenie ryzyka wystąpienia otępienia oraz choroby Alzheimera. Niektóre z nich donoszą o pozytywnym wpływie na proces leczenia oraz spowolnieniu i zahamowaniu postępów choroby.

Warto zadbać, by osoby starsze przyjmowały suplementy z witaminą D. Preparaty w formie spray’u np. SunVi są idealnym rozwiązaniem dla seniorów. W jednej porcji dostarcza on niezbędną dawkę witaminy D3 w szybki i prosty sposób. Dodatkowo zastosowanie dyszy pozwala uniknąć konieczności połykania tabletki czy kapsułki, co w tym wieku może być sporym problemem.

Literatura:
  1. Holick MF: Resurrection of vitamin D deficiency and rickets. J Clin Invest 2006; 116(8): 2062-2072.
  2. Holick MF: Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007; 357: 266-281.
  3. Garland CF, Kim JJ, Mohr SB et al.: Meta-analysis of all-cause mortality according to serum 25-hydroxyvitamin D. Am J Pub Health 2014 Aug; 104(8): e43-50
  4. Llewellyn DJ, Lang IA, Langa KM et al.: Vitamin D and risk of cognitive decline in elderly persons. Arch Intern Med 2010 Jul 12; 170(13): 1135-1141.
  5. Annweiler C, Rolland Y, Schott AM et al.: Serum vitamin D deficiency as a predictor of incident non-Alzheimer dementias: a 7-year longitudinal study. Dement Geriatr Cogn Disord 2011; 32(4): 273-278.
  6. Annweiler C, Rolland Y, Schott AM et al.: Higher vitamin D dietary intake is associated with lower risk of Alzheimer’s disease: a 7-year follow-up. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2012 Nov; 67(11): 1205-1211.
  7. Slinin Y, Paudel ML, Taylor BC et al.; Osteoporotic Fractures in Men (MrOS) Study Research Group: 25-Hydroxyvitamin D levels and cognitive performance and decline in elderly men. Neurology 2010 Jan 5; 74(1): 33-41.

 

Powiązane posty