Witamina D w chemoprewencji nowotworów

lekarz z kobietą
0
Udostępnij

Obecnie dzięki coraz większej ilości badań naukowych wzrasta wiedza na temat związków biologicznie aktywnych oraz prozdrowotnych, które warunkują długie i zdrowe życie. Jednym z takich związków jest witamina D. Niestety jeszcze mało osób jest świadomych wszystkich jej działań i  funkcji, w tym prewencji nowotworowej.

Prewencyjne działanie witaminy D

Czynnikami zwiększającymi możliwość zachorowania na nowotwór są obciążenie genetyczne, zła dieta, używki, zanieczyszczenie powietrza oraz długotrwałe narażenie na działanie związków kancerogennych. Witamina D jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki możliwości neutralizowania wolnych rodników chroni komórki ciała przed uszkodzeniami oraz spowalnia procesy starzenia. Badania naukowe potwierdziły antykancerogenne działanie witaminy D wobec wielu typów nowotworów, a szczególnie tych dietozależnych. Dodatkowo stwierdzono, że pochodne witaminy D są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju oraz inicjowanie niszczenia komórek nowotworowych. Ze względu na możliwość kumulacji witaminy D w organizmie oraz niepożądane skutki jej nadmiaru nie stosuje się terapii opartych wyłącznie na suplementacji witaminą D. Witamina D jest elementem łącznej terapii.

CZYTAJ  Niedobory witaminy D3 w organizmie człowieka - jak je rozpoznać?

Witamina D a ryzyko nowotworów

Na podstawie badań epidemiologicznych stwierdzono, że pacjenci, u których zdiagnozowano najczęściej występujące odmiany nowotworów mieli zbyt niski poziom witaminy D. Ryzyko rozwoju nowotworu znacznie wzrasta przy stężeniach niższych niż 30 ng/ml surowicy krwi. Witamina D wykazuje prewencyjny wpływ na nowotwory piersi, jelita grubego, odbytnicy, macicy, jajników, gruczołu krokowego oraz białaczkę limfatyczną.

kapusłki witaminy D w butelce i stetoskop

Na częstotliwość występowania nowotworów może mieć również wpływ szerokość geograficzna. Zaobserwowano, iż osoby zamieszkujące tereny pod większymi szerokościami geograficznymi mają niższe stężenie witaminy D we krwi i częściej zapadają oraz umierają na nowotwory takie jak: ziarnica złośliwa, nowotwory trzustki, jelita grubego, jajnika i prostaty. Wykazano również, że witamina D ma wpływ na długość życia osób ze zdiagnozowanym nowotworem. Analiza artykułów medycznych publikowanych w latach 1966-2014 wykazała, że wysokie stężenie 25(OH)D w surowicy korelowało z niższym ryzykiem śmierci pacjenta. Ryzyko zgonu było o 47% niższe niż w porównaniu z pacjentami posiadającymi najniższe stężenia witaminy D we krwi.

CZYTAJ  Jak wybrać najlepszy preparat z witaminą D?

Wiedza pacjentów na temat antynowotworowych właściwości witaminy D

Wśród 200 Polek w wieku od 25 do 44 lat przeprowadzono ankietę dotyczącą właściwości chemoprewencyjnych witaminy D. 95 % pytanych kobiet nie było świadomych tych właściwości. Taka sama liczba kobiet nie potrafiła wskazać rekomendowanej dziennej dawki witaminy D. Z kolei 97 % zwróciło uwagę na konieczności informowania przez lekarzy o właściwościach i wpływie witaminy D na zdrowie.

CZYTAJ  Czy cała rodzina może stosować jeden preparat z witaminą D?

Wyniki ankiety wskazują na potrzebę edukacji całego społeczeństwa, tak aby świadomie mogło dbać o zdrowie swoje i całej rodziny.

Literatura:
  1. Bergman P, Sperneder S, Höijer J et al.: Low vitamin D levels are associated with higher opioid dose in palliative cancer patients – results from an observational study in Sweden. Plos One 2015; 10(5): e0128223. Garland CF, Garland FC, Gorham ED, Lipkin M, Newmark H, Mohr SB, Holick MF. The role of vitamin D in cancer prevention. Am J Public Health 2006; 96: 252-61.
  2. Lappe JM, Travers-Gustafson D, Davies KM et al.: Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. Am J Clin Nutr 2005; 85: 1586-1591.
  3. Mohr SB, Gorham ED, Kim J et al.: Could Vitamin D sufficiency improve the survival of colorectal cancer patients? Int J Clin Exp Med 2014; 7(11): 4154-4164.
  4. Nagpal S, Na S, Rathnachalam R. Noncalcemic actions of vitamin D receptor ligands. Endocr Rev 2005; 26: 662-87.
  5. Naveilhan P, Berger F, Haddad K, Barbot N, Benabid AL, Brachet P, Wion D. Induction of glioma cell death by 1,25(OH)2 vitamin D3: towards an endocrine therapy of brain tumors? J Neurosci Res 1994; 37: 271-7.
  6. Pazdiora P, Svobodova S, Fuchsova R et al.: Vitamin D in colorectal, breast, prostate and lung cancer: a pilot study. Anticancer Res 2011; 31: 3619-3621. Kuryłowicz A, Bednarczuk T, Nauman J: Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych. Endokrynol Pol 2007; 58(2): 140-152.
  7. Pericleous M, Mandair D, Caplin ME: Diet and supplements and their impact on colorectal cancer. J Gastrointest Oncol 2013; 4(4): 409-423.
  8. Smedby KE, Hjalgrim H, Melbye M, Torrang A, Rostgaard K, Munksgaard L, Adami J, Hansen M, Porwit-MacDonald A, Jensen BA, Roos G, Pedersen BB, Sundström C, Glimelius B, Adami HO. Ultraviolet radiation exposure and risk of malignant lymphomas. J Natl Cancer Inst 2005; 97: 199-209.
  9. Trouillas P, Honnorat J, Bret P, Jouvet A, Gerard JP. Redifferentiation therapy in brain tumors: long-lasting complete regression of glioblastomas and an anaplastic astrocytoma under long term 1-alpha-hydroxycholecalciferol. J Neurooncol 2001; 51: 57-66.

Powiązane posty