Właściwości oleju z krokosza barwierskiego

olej z krokosza barwierskiego
0
Udostępnij

Bazą wszystkich preparatów z witaminą D są tłuszcze roślinne. Tylko w nich witamina się rozpuszcza i może być przyswojona, a następnie wykorzystana przez organizm. Najpopularniejszą bazą tłuszczową jest oliwa z oliwek, jednak coraz częściej można spotkać suplementy, w których wykorzystano olej z krokosza barwierskiego. Co to za olej i jakie ma właściwości? Na oba pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule.

Krokosz barwierski

Wbrew pozorom krokosz barwierski nie jest nowinką, a wręcz starą i zapomnianą rośliną uprawną. W Europie był powszechnie uprawiany w XVI i XVII w. Wykorzystano go głównie jako roślinę barwnikową. Jednocześnie nasiona były używane do produkcji oleju. Pozostałe części rośliny wykorzystywano jako paszę. W Polsce uprawa krokosza barwierskiego rozpowszechniła się w latach 50. ubiegłego stulecia.
Krokosz ma intensywnie zabarwione kwiaty, których odcień zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości, od żółci poprzez pomarańcz, aż do intensywnej czerwieni. Kwiaty znajdują się na koszyczkach, które w swoim wnętrzu skrywają niełupki i to właśnie z nich pozyskuje się olej. Jeden koszyczek zawiera od 20-70 niełupek.

kobieta trzymająca butelkę z olejkiem

Skład oleju z krokosza barwierskiego

Olej jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Skład oleju można porównać z olejem słonecznikowym. Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju z krokosza:

● kwas linolowy (70%),
● kwas linolenowy (10%),
● kwas oleinowy,
● kwas palmitynowy,
● kwas arachinowy,
● kwas stearynowy.

Warto zwrócić szczególną uwagę na skład kwasów tłuszczowych omawianego oleju. Są to kwasy długołańcuchowe. Co w tym szczególnego? Najnowsze badania naukowe dowiodły, że witamina D najlepiej wchłania się właśnie w obecności długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie zaobserwowano słabszą jej przyswajalność w obecności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (np. olej kokosowy, palmowy).

CZYTAJ  Naturalne źródła witaminy D

Dodatkowo w oleju obecne są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz związki o działaniu prozdrowotnym:

● witamina A,
● witamina E (alfa-tokoferol)
● fitosterole.

Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza (szafranowy) oprócz bycia doskonałym nośnikiem witaminy D charakteryzuje się wieloma innymi właściwościami, które warto poznać. Jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Głównym kwasem tłuszczowych obecnym w omawianym oleju jest kwas linolowy znany również jako CLA.
Wielu osobom, a szczególnie kobietom ten skrót kojarzy się z odchudzaniem. Faktycznie kwas linolowy charakteryzuje się zdolnością wpływania na tkankę tłuszczową oraz jej redukcję ułatwiając proces odchudzania. Co ważniejsze wpływa on również na gospodarkę lipidową regulując stężenie cholesterolu we krwi. Jest on odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL (złego cholesterolu). Uregulowanie oraz utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wiąże się to ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Kolejną korzyścią że spożywania olejów bogatych w kwas linolowy jest uregulowanie stężenia glukozy we krwi. Wpływa to nie tylko na lepszą kontrolę uczucia głodu oraz redukcję masy ciała, ale również na wrażliwość organizmu na insulinę. Dzięki temu znacznie spada ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Zawarty w oleju szafranowym kwas linolowy zapobiega i ogranicza straty tkanki kostnej oraz spadek jej gęstości mineralnej. Ma to szczególne znaczenie dla osób starszych oraz kobiet w ciąży, które są w grupie ryzyka wystąpienia osteoporozy.

CZYTAJ  Suplementacja witaminy D dla kobiet w ciąży i karmiących mam

Związki obecne w oleju wykazują jeszcze działanie przeciwzapalnie, regulują wypróżnianie, zwiększają wydzielanie potu oraz pobudzają miesiączkowanie.

sałatka z olejem

Inne zastosowania oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza można stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. W wielu krajach azjatyckich jest on spożywany na co dzień jako dodatek do sałatek. Olej wytłoczony z nasion charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Ponieważ wykazuje działanie rozwalniające nie należy spożywać go więcej niż 30 ml w ciągu dnia.

Olej doskonale nadaje się do stosowania na skórę, ponieważ ma działanie zmiękczające. Można go stosować nawet w okolicach oczu i ust. Kwas linolowy oraz witamina E niwelują szkodliwe skutki ekspozycji na działanie promieni UV oraz wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się skóry.

Należy pamiętać, że podczas aplikacji witaminy D do organizmu dostarczana jest niewielka ilość oleju z krokosza, dlatego osoby stosujące preparaty z tym olejem np. SunVi kapsułki mogą nie zaobserwować wszystkich opisanych pozytywnym aspektów związanych z wpływem na poprawę funkcjonowania organizmu.

Powiązane posty